Vitamín D – jak pomáhá tělu a proč je důležitý?

O vitamínu D se velmi často mluví jako o tom, který pomáhá a v lidském těle chybí. Je potřeba ke zdraví kosti, pomáhá tělu v mnoha ohledech a je také znám jako vitamín, který se získává ze slunce. Když však slunce nesvítí, což v našich podmínkách na podzim a v zimě ne vždycky vychází, pak je nutné ho doplnit jinak. K čemu je vlastně vitamín D a proč je tolik důležitý? Proč ho začít pravidelně užívat?

Pomocník jménem vitamín D

Jeho nedostatek v těle trápí většinu lidí a to především vlivem toho v jakém podnebí žijeme. Jen ze slunce vitamín v našem podnebí nelze načerpat v uspokojivé denní dávce. Zbývá tedy poohlédnout se v kuchyni, protože například hovězí maso v sobě tento vitamín má. Ani tak to není uspokojivé. Proto je možné sáhnout po doplňcích stravy, které můžou pomoci s nedostatkem. Vaše tělo vám za to poděkuje.

Kde pomáhá?

  • vstřebává vápník a fosfor
  • udržuje normální hladinu vápníku v krvi
  • podporuje imunitní systém
  • ukládá minerály do zubů

Denní dávka

Doporučená hladina je 1000 – 2000 UI a chcete-li posílit imunitu, pak je to 2000 UI denně. Vyšší dávku je možné konzumovat jedině po poradě s lékařem. Konzumace je důležitá především po jídle, protože jde o vitamíny rozpustné v tucích. Denní dávku do těla dostanete také za pomoci sluníčka, stačí 15 – 20 minut denně (bez oblečení a slunečních brýlí). Chcete doplnit vitamín D přírodní formou? Pak se zaměřte na určité potraviny.

Potraviny s vitamínem D

  • tučné ryby – losos nebo makrela
  • mléko a mléčné výrobky
  • rybí olej
  • hovězí maso
  • vaječné žloutky
  • dary moře – krevety nebo ústřice

Předávkování vitamínem D

Tím, že je vitamín rozpustný v tucích, jeho předávkování je velmi málo pravděpodobné. Co tělo nezpracuje, to jde skrz moč ven. Při jeho vysokém množství vám to tělo dává najevo. Nejčastější to je u dětí a miminek, které mohou být dehydratované, bledé, bolet je bříško, trpět zácpou nebo i zvracet.